KUALA LUMPUR, 13 OGOS - Sebanyak 11,368 saman dikeluarkan dalam Ops Bersepadu Had Laju yang dijalankan selama tiga hari sejak Khamis hingga Sabtu di seluruh negara.

Ketua Penolong Pengarah Penguat kuasa Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Supt Mustafa Bakri Salleh berkata saman yang dikeluarkan melibatkan kesalahan seperti memandu melebihi had laju dan tiada lesen memandu.

Beliau berkata kesalahan tidak mematuhi had laju yang ditetapkan di lebuh raya adalah kesalahan yang paling banyak dilakukan pengguna.

"Kita dapati kesalahan had laju masih tinggi, biarpun pelbagai amaran dan peringatan diberikan, pengguna masih gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan di kawasan tertentu.

"Operasi ini khusus untuk mendidik pengguna jalan raya agar lebih berdisiplin,\" katanya dalam sidang media Ops Bersepadu Had Laju di sini, lewat malam tadi.

Mustafa Bakri berkata Ops Bersepadu Had Laju itu disertai oleh 64 pegawai dan 583 anggota daripada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Imigresen, Jabatan Alam Sekitar dan PLUS.

"Operasi sebegini akan dilaksanakan setiap masa dan ia dapat mengurangkan kadar kemalangan maut," kata Mustafa Bakri. - BERNAMA