PUTRAJAYA, 20 JAN - Dua individu termasuk pemangku ketua pegawai eksekutif (CEO) sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bergelar 'Datuk' direman selama enam hari bermula hari ini bagi membantu siasatan kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa projek pasport elektronik (e-pasport) di sebuah negara di benua Afrika.

Turut direman ialah pengurus jualan antarabangsa GLC terbabit.

Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab Rahman membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menahan reman kedua-dua lelaki, masing-masing berusia 58 dan 36 tahun itu sehingga 25 Jan ini.

Kedua-dua suspek yang memakai baju lokap berwarna jingga dengan tangan bergari tiba di Mahkamah Majistret di sini pada 8.55 pagi dan mereka akan disiasat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009.

Mereka dilaporkan ditahan di kediaman masing-masing di Tropicana Indah, Petaling Jaya dan Taman Desa, Jalan Klang Lama, kira-kira 12 tengah hari semalam.

Menurut sumber SPRM, sejumlah mata wang asing merangkumi euro, dolar Amerika dan mata wang negara Afrika bernilai kira-kira RM100,000 yang ditemui di kediaman CEO tersebut turut disita semalam.

Katanya beberapa individu akan dipanggil dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

Semalam, Bernama yang memetik sumber SPRM, melaporkan suspek dipercayai melakukan kegiatan itu antara 2013 dan 2015 dengan menyalahgunakan kedudukan mereka untuk meminta rasuah daripada pemilik sebuah syarikat swasta dari luar negara bagi pelaksanaan e-pasport.

Menurut sumber itu juga SPRM membekukan beberapa akaun milik CEO tersebut, isteri serta anaknya yang mengandungi wang berjumlah kira-kira RM1 juta. - BERNAMA