KAHERAH 22 Mei - Angkatan tentera Mesir mengeluarkan beberapa keping imej berupa serpihan pesawat EgyptAir MS804 yang dijumpai semasa operasi mencari dan menyelamat mangsa pesawat malang tersebut.

Antara serpihan yang dijumpai termasuk jaket keselamatan, bahagian kerusi, serpihan logam dan beberapa objek yang secara jelas tertulis EgyptAir.

Kesemua serpihan tersebut dijumpai di perairan Laut Mediterranean.

Pesawat EgyptAir membawa 56 penumpang, tujuh anak kapal dan tiga pengawal keselamatan ketika dalam perjalanan dari Paris ke Kaherah hilang dari radar pada Khamis lalu.

Laporan mengatakan ia menjunam dan berpusing secara tiba-tiba pada ketinggian 22,000 kaki di Laut Mediterranean.

Sementara itu, Ketua Pasukan Penyiasat Nahas EgyptAir dari Mesir, Ayman al-Moqadem berkata laporan awal nahas berkenaan akan dikeluarkan dalam tempoh sebulan selepas nahas tersebut berlaku.

Ini kerana, pihaknya memerlukan masa untuk mengumpul segala bukti dan melakukan siasatan terperinci berhubung punca nahas tersebut berlaku.

Terbaharu, portal berita CNN melaporkan isyarat amaran asap dikeluarkan dalam pesawat EgyptAir penerbangan MS804 beberapa minit sebelum ia terhempas di laut Mediterranean pada Khamis, lapor CNN.

Menurut data yang diterbitkan di laman industri penerbangan Aviation Herald, amaran tersebut dikesan di bahagian tandas dan bahagian elektrik sebelum pesawat berkenaan dilaporkan hilang daripada skrin radar.

Data berkenaan dilapor diterima daripada sistem komunikasi pesawat, ACARS.