KENYATAAN MEDIA

MERAH V2 TIDAK AKAN MENENTANG BERSIH 5 HARI INI UNTUK BERI TUMPUAN KERJA KEBAJIKAN RAKYAT BERDEPAN FENOMENA AIR PASANG BESAR

Gerakan MERAH V2 mengambil keputusan untuk tidak meneruskan misi menentang kumpulan haram BERSIH 5 menerusi siri konvoi mereka pada hari ini iaitu 15 Oktober 2016 yang dijadual berlangsung dari Sekinchan ke Kuala Selangor.

Sebaliknya, MERAH V2 akan bersama-sama rakyat di Sungai Besar menerusi kerja kebajikan dan gotong-royong sebagai persiapan awal menjelang fenomena air pasang besar yang diramal akan berlaku bermula hari ini hingga 19 Oktober 2016.

Keputusan ini adalah sebagai tanda keprihatinan kami terhadap rakyat di Sungai Besar dan Kuala Selangor yang amat khuatir dengan bencana alam yang bakal menimpa di kawasan tersebut.

MERAH V2 tidak seperti BERSIH 5 yang kemaruk mahu merampas kuasa politik peribadi sehingga langsung tidak sensitif dengan masalah utama yang bakal menimpa masyarakat di lokasi-lokasi yang mereka kunjungi.

Tindakan BERSIH 5 ini sudahpun membuktikan suara mereka bukan mewakili rakyat, akan tetapi mewakili suara jijik dan kotor pimpinan parti-parti pembangkang.

MERAH V2 akan kembali menentang dan menghalang BERSIH 5 pada siri roadshow pada tarikh berikutnya.

DATO' JAMAL MD YUNOS
Pengerusi Gabungan NGO-NGO Malaysia
Sabtu, 15 Oktober 2016